Contact

Zeemuseum

Koffers vol schatten uit de zee

In onze vaste expositie beleef je het verhaal van een unieke en excentrieke dame, of zoals ze zichzelf noemde ‘een zwerfster’. Alleen op reis in de jaren vijftig, dat was zeker voor een vrouw heel ongebruikelijk. Toch deed mej. Warners dat. Van haar vele reizen naar meer dan tachtig landen keerde ze terug met bijzondere verhalen en koffers vol schatten uit de zee.

Wist je dat?

De Stekelhoorn schelp wordt ook wel Brandhoorn genoemd. Mej. Warners vond dat geen goede naam. Zo zei ze dat deze schelp eigenlijk ‘een stekelige vuurtoren’ zou moeten heten. Meer hierover lees je in het boek ‘De Blauwe Dame’ dat te koop is in onze museumwinkel.

“Ik heet Juffrouw Warners en dat zal zo blijven tot aan mijn dood!”

Haar fascinatie voor schelpen begint, als mej. Warners in 1955 ‘een uiterst teer maar wondermooi schelpje’ vindt op het strand van Mallorca: de Stekelhoorn schelp oftewel Bolinus brandaris. Getroffen door de schoonheid begint ze schelpen te verzamelen. Haar verzamelwoede leidt tot het ontstaan van Miramar Zeemuseum in Vledder.

Wunderkammer

Laat je verwonderen door een unieke collectie van schelpen, zeedieren en andere natuurhistorische objecten. Een heleboel dieren die je verwacht in de zee aan te treffen, verzamelde mej. Warners tijdens haar reizen over de hele wereld. In de Wunderkammer (Rariteitenkabinet) van Miramar Zeemuseum vind je een groot deel van haar uitgebreide collectie schelpen, vissen, krabben, zeesterren en zee-egels.

Wist je dat?

Kabouter is een roodneusmeerkat (Cercopithecus erythrotis erythrotis). Helaas wordt dit apensoort met uitsterven bedreigd. Hun leefgebied verkleint door ontbossing en de apen zelf worden gedood voor hun vlees, het zogenaamde ‘bushmeat’.

Replica werkkamer

Wonen boven het museum

De collectie van mej. Warners bestaat verder uit voorwerpen die zij tijdens haar reizen van inheemse volkeren, universiteiten en andere musea heeft gekregen. Een van haar bekendste geschenken is het aapje Kabouter, dat zij kreeg tijdens haar reis naar het eiland Bioko voor de kust van West-Afrika. Kabouter is nog steeds te zien in ons museum, maar nu in opgezette vorm. Het verhaal achter het geschonken aapje lees je in ons museum.

Verder heeft Miramar Zeemuseum een reconstructie van haar werkkamer; met het originele meubilair, vele opgezette dieren en haar kledingstukken. Zoals het was toen zij nog boven het museum woonde. Ook kun je hier andere persoonlijke bezittingen, zoals dagboeken, paspoorten en brieven van Jeanne Warners zien.

Openingstijden

Miramar is geopend van 1 april tot 1 november

Maandag: 
Dinsdag: 
Woensdag: 
Donderdag: 
Vrijdag:
Zaterdag: 
Zondag: 

Gesloten
13:00-17:00
13:00-17:00
13:00-17:00
13:00-17:00
Gesloten
13:00-17:00