Contact

Krabben

Krabben: schalen en scharen

In de Wunderkammer staat een vitrine vol met krabben. Mocht je de krabben in de vitrine er wat leeg uit vinden zien, dan kan dat kloppen. Krabben zijn namelijk schaaldieren. Als een krab sterft, blijft alleen hun schaal over. Deze harde buitenkant wordt ook wel het exoskelet genoemd., 

kokoskrab, een van de bekendste krabben, is eigenlijk een kreeft

Wist je dat?

Als je goed kijkt naar het exoskelet van een krab, dan valt het je misschien op dat een krab geen staart heeft, zoals een kreeft. Dat komt omdat de staart bij een krab omgekruld is onder de buik. Als je een skelet zou omdraaien, dan kun je de staart zien liggen.

Verder hebben alle krabben, zoals je kunt zien, vijf paar poten. Het voorste paar zijn de opvallende scharen, die soms kunnen uitgroeien tot grote knijpende klauwen. Met deze poten kan de krab eten of zichzelf verdedigen.

Bijzondere krabben

vitrines vol krabben in alle soorten en maten

Een van onze meest bijzondere krabben is de gigantische Japanse spinkrab. Deze krab kan met poten en al wel een lengte van 3,5 meter bereiken. De spinkrab in de vitrine is een slagje kleiner, maar zeker niet minder indrukwekkend.

Ook vind je in de vitrines een krab die eigenlijk helemaal geen krab is maar een kreeft, namelijk de kokoskrab. Wat deze kreeft zo uniek maakt, is dat hij leeft op het land. Ook kan hij in bomen klimmen en holen graven in de grond. Een bijzonder ‘zeedier’, vind je niet?

Wil je meer ontdekken over krabben of andere zeedieren, zoals de zeester? Kom dan gauw een kijkje nemen in Miramar Zeemuseum.

Openingstijden

Miramar is geopend van 1 april tot 1 november.

Maandag: 
Dinsdag: 
Woensdag: 
Donderdag: 
Vrijdag:
Zaterdag: 
Zondag: 

Gesloten
11:00-17:00
11:00-17:00
11:00-17:00
11:00-17:00
Gesloten
13:00-17:00