Over Miramar

Geschenken uit de zee

‘Vorm en kleur raakten mijn ziel en direct vroeg ik me af of de ander, de naaste, dit geschenk uit de zee wel kende. Na enkele uren had de conceptie plaats van een museum, zodat allen hiervan konden genieten; een oase in een wereld van ruwheid, geweld en van vulgair vermaak.’ – juffrouw Warners, naar aanleiding van de vondst van haar eerste schelp in 1955, uit ‘De Blauwe Dame’.

TIP: In onze museumwinkel verkopen wij het boek ‘De Blauwe Dame’, waarin het leven van deze bijzondere dame, Jeanne Warners, uitgebreid wordt beschreven.

Meer informatie

Miramar Zeemuseum is het enige natuurhistorische museum in Drenthe. Het museum draait geheel op de inzet van onze enthousiaste vrijwilligers.

Wil je ons team van vrijwilligers komen versterken? Neem dan contact met ons op.

Verder is Miramar Zeemuseum een geregistreerd museum en aangesloten bij de Nederlandse Museumvereniging. Sinds 1 januari 2018 is het museum ook ANBI geregistreerd. Wil je meer informatie over wat onze ANBI-status betekent of wil je andere documenten inzien, klik dan op onderstaand ANBI-logo.

Miramar Zeemuseum is in 1956 opgericht door juffrouw Jeanne Warners in haar toenmalige woonplaats Oosterbeek (Gelderland). Gefascineerd door de zee en haar schatten, nam zij van elke reis hutkoffers vol schelpen en zeedieren mee om haar natuurmuseum mee te vullen.

Sinds 1966 is Miramar Zeemuseum gevestigd in Vledder (gemeente Westerveld, Drenthe). Het huidige museum laat het verhaal van de oprichtster zien aan de hand van schelpen, zeedieren en andere objecten die zij van over de hele wereld verzamelde. Het museum heeft een grote cultuur- en natuurhistorische waarde door het bijzondere verhaal en de unieke collectie van juffrouw Jeanne Warners.

Stichting Zeemuseum Miramar

Het museum is in 1984 ondergebracht in een stichting: Stichting Zeemuseum Miramar.

Emmy Westmaas, de museum- en vrijwilligerscoördinator van Miramar Zeemuseum, heeft de dagelijkse leiding over het museum. Verder bestaat het bestuur van de Stichting Zeemuseum Miramar uit:

  • Maurits van Geel (voorzitter)
  • Gert Veld (penningmeester)
  • Wendy Bollen (secretaris)
  • Hans Minnaert (bestuurslid)
  • Egbert Binker (bestuurslid)
  • Martin ten Wolde (bestuurslid)

 

Overige gegevens:
• IBAN: NL 67 RABO 0365810002
• BIC/SWIFT: RABONL2U
• KvK nummer: 41018294
• Fiscaalnummer/RSIN: 0085.90.497

Samenwerkingen

Educatie, duurzaamheid en goede doelen

Volgt later

De Schatkamers van Zuidwest-Drenthe

Sinds 2019 vormt Miramar Zeemuseum samen met Museum Valse Kunst in Vledder en het OERmuseum in Diever ‘de Schatkamers van Zuidwest-Drenthe’. Met dit samenwerkingsverband ondersteunen wij elkaar als kleine musea om meer bekendheid te vergaren, want kleine musea in Nederland hebben het zwaar. Samen willen wij graag dit stukje cultuur en historie in Drenthe behouden.

Donateur worden?

Miramar heeft de steun van donateurs hard nodig. We stellen het dan ook zeer op prijs als je overweegt om donateur te worden. Wil je je aanmelden voor het donateurschap en ontdekken welke voordelen dit met zich meebrengt? 

Openingstijden

Miramar gaat op 1 april 2024 (Tweede Paasdag) weer open.

Maandag: 
Dinsdag: 
Woensdag: 
Donderdag: 
Vrijdag:
Zaterdag: 
Zondag: 

Gesloten
13:00-17:00
13:00-17:00
13:00-17:00
13:00-17:00
Gesloten
13:00-17:00