Contact

Over Miramar

Geschenken uit de zee

‘Vorm en kleur raakten mijn ziel en direct vroeg ik me af of de ander, de naaste, dit geschenk uit de zee wel kende. Na enkele uren had de conceptie plaats van een museum, zodat allen hiervan konden genieten; een oase in een wereld van ruwheid, geweld en van vulgair vermaak.’ – juffrouw Warners, naar aanleiding van de vondst van haar eerste schelp in 1955, uit ‘De Blauwe Dame’.

TIP: In onze museumwinkel verkopen wij het boek ‘De Blauwe Dame’, waarin het leven van deze bijzondere dame, Jeanne Warners, uitgebreid wordt beschreven.

Meer informatie

Miramar Zeemuseum is het enige natuurhistorische museum in Drenthe. Het museum draait geheel op de inzet van onze enthousiaste vrijwilligers.

Wil je ons team van vrijwilligers komen versterken? Neem dan contact met ons op.

Verder is Miramar Zeemuseum een geregistreerd museum en aangesloten bij de Nederlandse Museumvereniging. Sinds 1 januari 2018 is het museum ook ANBI geregistreerd. Wil je meer informatie over wat onze ANBI-status betekent of wil je andere documenten inzien, klik dan op onderstaand ANBI-logo.

Miramar Zeemuseum is in 1956 opgericht door juffrouw Jeanne Warners in haar toenmalige woonplaats Oosterbeek (Gelderland). Gefascineerd door de zee en haar schatten, nam zij van elke reis hutkoffers vol schelpen en zeedieren mee om haar natuurmuseum mee te vullen.

Sinds 1966 is Miramar Zeemuseum gevestigd in Vledder (gemeente Westerveld, Drenthe). Het huidige museum laat het verhaal van de oprichtster zien aan de hand van schelpen, zeedieren en andere objecten die zij van over de hele wereld verzamelde. Het museum heeft een grote cultuur- en natuurhistorische waarde door het bijzondere verhaal en de unieke collectie van juffrouw Jeanne Warners.

Stichting Zeemuseum Miramar

Het museum is in 1984 ondergebracht in een stichting: Stichting Zeemuseum Miramar.

Emmy Westmaas, de museum- en vrijwilligerscoördinator van Miramar Zeemuseum, heeft de dagelijkse leiding over het museum. Verder bestaat het bestuur van de Stichting Zeemuseum Miramar uit:

  • Maurits van Geel (voorzitter)
  • Gert Veld (penningmeester)
  • Wendy Bollen (secretaris)
  • Hans Minnaert (bestuurslid)
  • Egbert Binker (bestuurslid)
  • Martin ten Wolde (bestuurslid)

 

Overige gegevens:
• IBAN: NL 67 RABO 0365810002
• BIC/SWIFT: RABONL2U
• KvK nummer: 41018294
• Fiscaalnummer/RSIN: 0085.90.497

Samenwerkingen

Educatie, duurzaamheid en goede doelen

Educatie is een van de kernwaarden van Miramar. Zo is mej. Warners ook ooit begonnen; door mensen te vertellen over de bijzondere dieren die onze oceanen herbergen. Wij zien het als onze taak om bezoekers te informeren, inspireren en bewustwording bij te brengen. Onze drukbezochte wisseltentoonstelling over de Plasticsoep (2019-2022) is daar een goed voorbeeld van.

Seacleaners-international Foundation

Omdat het probleem van de Plasticsoep nog altijd speelt, organiseren wij met enige regelmaat activiteiten rondom dit onderwerp. Hiervoor werken wij nauw samen met Tanja Velthove van Seacleaners-international Foundation. Deze organisatie is in 2009 door Tanja, samen met haar partner Danny, opgericht. Met name in Griekenland en Nederland halen zij handmatig plastic uit het water op moeilijk begaanbare plekken, zoals rivieren, stranden en eilanden, zodat dieren weer een veilige leefomgeving krijgen. Ook organiseren zij in binnen- en buitenland openbare Beach Clean Up’s en zetten ze de lokale bevolking aan zelf actief in te worden en te blijven in het opruimen van plastic, met succes! Naast gastlessen op scholen, duurzaamheids-dagen en teambuildings-activiteiten om mensen te informeren over de gevaren van plastic voor de marine ecosystemen zijn wij blij dat Seacleaners-int op deze manier via Miramar inmiddels ook vele kinderen heeft kunnen bereiken.

Door mee te doen aan de activiteiten van Seacleaners-int in Miramar steun je hen ook. Een deel van de opbrengsten die dag gaat naar hun organisatie. Wij hopen dat zij mede door onze steun nog lang door kunnen gaan met hun fantastische werk.

Sea First Foundation

Een andere organisatie waar Miramar graag mee samenwerkt, is Sea First Foundation. Deze organisatie, opgericht door Dos Winkel, zet zich in om “de oceanen te redden voor alle generaties die na ons komen”. Door middel van verschillende educatieve projecten leveren zij een belangrijke bijdrage aan oceaanbescherming. Miramar mag een groot aantal van deze educatieve middelen gebruiken, waarmee wij weer extra activiteiten kunnen bieden, zoals lezingen en educatieve middagen.

Dos Winkel is onderwaterfotograaf en door middel van zijn foto’s laat hij zien hoe mooi onze oceanen zijn en hoe belangrijk het is deze te beschermen. Deze foto’s zijn in Miramar te koop als prachtige ansichtkaarten. Verder verkopen wij ook een aantal boeken, geschreven door Dos en voorzien van zijn mooie foto’s. Daarnaast hebben wij in ons assortiment sieraden van Sea First. Deze worden met de hand gemaakt van duurzame materialen.

Wilder Land

Miramar wil mensen ook graag kennis laten maken met duurzame alternatieven voor alledaagse producten. Zo verkopen wij al een paar jaar de overheerlijke theesoorten van Wilder Land
Wilder Land maakt producten met Nederlandse (on)kruiden die de biodiversiteit herstellen. Deze (on)kruiden worden bij verschillende boeren in Nederland verbouwd. Hoe meer kruiden zij zaaien bij Nederlandse boeren, hoe meer bijen, vogels en vlinders terugkeren. Samen met verschillende producenten, smaakmakers en boeren ontwikkelen zij ‘natuurherstellende producten om je vingers bij af te likken.’ Ben je benieuwd naar deze (on)kruidenthee? In ons restaurant kun je de verschillende smaken komen proeven!

Shampoo Bars Nederland

Sinds kort verkopen wij ook shampoo en bodybars in onze museumwinkel. Deze bars, gemaakt door Shampoo Bars Nederland, worden in Nederland geproduceerd en zijn plasticvrij, óók de verpakking. Bekijk het assortiment in onze museumwinkel en misschien zit daar wel jouw nieuwe favoriete shampoo, scrub of bodybar tussen.

De Schatkamers van Zuidwest-Drenthe

Sinds 2019 vormt Miramar Zeemuseum samen met Museum Valse Kunst in Vledder en het OERmuseum in Diever ‘de Schatkamers van Zuidwest-Drenthe’. Met dit samenwerkingsverband ondersteunen wij elkaar als kleine musea om meer bekendheid te vergaren, want kleine musea in Nederland hebben het zwaar. Samen willen wij graag dit stukje cultuur en historie in Drenthe behouden.

Openingstijden

Miramar is geopend van 1 april tot 1 november

Maandag: 
Dinsdag: 
Woensdag: 
Donderdag: 
Vrijdag:
Zaterdag: 
Zondag: 

Gesloten
13:00-17:00
13:00-17:00
13:00-17:00
13:00-17:00
Gesloten
13:00-17:00