Geschiedenis Miramar Zeemuseum

Jeanne A.W. Warners

(3 augustus 1899-3 juni 1986)

Jeanne Adriana Wilhelmina Warners werd geboren in Leersum in 1899 in een predikantengezin. Haar vader werd later de eerste vlootpredikant in Den Helder. Ze had drie broers waarvan broer Cor, later directeur van het KNMI werd. In 1926 deed ze een verpleegstersopleiding in Londen en Amsterdam. Ze verhuisde naar Gorssel in 1932 om daar als wijkverpleegster dienst te doen. In 1940 overleed haar vader en besloot Jeanne voor haar moeder te gaan zorgen. Ze verhuisde naar Oosterbeek in 1941. In Gorssel had ze al deelgenomen aan een politieopleiding en tijdens de oorlog studeerde ze Psychologie in Utrecht. Helaas kon ze de studie niet voortzetten in verband met de Duitse bezetting. Ze begon een praktijk aan huis in de Psychologie en Paedagogie en hield lezingen voor politie en volksuniversiteiten. Haar lezingen stimuleerden haar om studiereizen te gaan maken. Dit resulteerde in 1955 in een reis naar Palma de Mallorca. Op deze reis vond ze haar eerste schelp, de Bolinus brandaris (stekelhoorn). Geïnspireerd door deze vondst begon ze in haar huis te Oosterbeek, Zeemuseum Miramar (aanschouw de zee).

Na wat problemen in Oosterbeek verhuisde het museum naar Vledder, waar het in 1966 zijn deuren opende. De eigenzinnige en excentrieke Jeanne bezocht meer dan tachtig landen op zoek naar schelpen, vissen, krabben, zeesterren en andere naturalia voor haar museum.

Op 3 juni 1986 overleed Jeanne Warners en werd het beheer van het museum overgenomen door de in 1984 opgerichte Stichting Vrienden van Miramar (nu Stichting Zeemuseum Miramar). Meer over haar leven en werk is te lezen in het boek ‘De Blauwe Dame’.