Foto-expositie Trawler

Voor het boek Trawler (2003, Storm) heeft Redmond O’Hanlon maandenlang over de Atlantische oceaan gevaren met een vissersschip. Op deze reis werden veel rare vissen en andere zeedieren opgevist. Een foto impressie van deze reis is te zien in Miramar Zeemuseum van 8 juli tot eind oktober 2017. Samen met de huidige expositie “O’Hanlons Rariteiten” kunt u kennisnemen van vele vreemde zeedieren met een verhaal.

Redmond O’Hanlons huiveringwekkend verslag van een reis die hij maakte op een zogeheten trawler. Het type vissersboot dat we, onder leiding van George Clooney, zo glorieus zagen vergaan in The Perfect Storm. Trawlervisser is ook in werkelijkheid een levensgevaarlijk beroep. Tien vissers verdrinken er iedere maand in de Britse wateren. En omdat het O’Hanlon niet gek genoeg kan, voer hij uit in een orkaan die alle andere trawlers aan de wal hield. Twee weken lang bivakkeerde de notoire schrijver tussen een stel Schotse spierbundels.

In Trawler wekt hij de indruk min of meer onvoorbereid aan boord van het vissersschip van Jason Schofield te zijn gestapt. In werkelijkheid bereidde hij zich behoorlijk grondig voor. ‘Het heeft me ongeveer een jaar gekost. Ik heb alle serieuze boeken over diepzeevissen gelezen, dat waren er maar vijftien, en ik heb meegevaren op een onderzoekstrawler. Toch was ik uiteindelijk niet echt voorbereid op het leven op zo’n commerciële trawler. Niemand had me vooraf verteld over het slaaptekort. Vannacht heb ik ook maar drie, vier uur geslapen, maar wel achter elkaar. Die mannen slapen heel af en toe een uurtje. Als het zo uitkomt. Er moet gewerkt worden. Geen minuut mag er verlummeld worden.

Ik had nooit gedacht dat ik vis fascinerend zou vinden. Het binnenhalen van de netten was heel spannend. Wat zou ertussen zitten? ‘Kijk, dit is een vleet met twee penissen! Ongelofelijk hè? Eerst dachten ze dat die uitsteeksels bedoeld waren om het vrouwtje klemvast te houden tijdens het paren, maar het zijn gewoon twee penissen en hij gebruikt ze allebei!’ ‘Hier, dit zijn kisten roodbaars. Prachtige vissen. Ik had nog nooit een roodbaars gezien, want in Engeland eten we die niet. ‘Kijk, dit is een slijmprik, een soort aal-achtige vis die een kadaver ruikt van kilometers afstand’. ‘De enige vis die nog leeft als de vangst aan boord gebracht wordt en met zeer enge scherpe tanden’. ‘Ze kruipen gewoon naar je toe’.