Verhalen uit de diepzee

In het museum was tot 2020 de wisselexpositie ‘De Diepzee’ te bewonderen. Om een beter beeld te krijgen van de aparte dieren die zo diep in de oceanen leven, kun je hier een paar filmpjes bekijken.

Hete Diepzeebronnen

Hete Diepzeebronnen (hydrothermal vents) ontstaan wanneer er scheuren in de zeebodem zijn in de buurt van magma/onderwater vulkanen. Het water dat door deze scheuren omhoog komt, is door de hete magma opgewarmd en kan wel meer dan 300 graden Celcius zijn! Hoewel dit water heel erg heet is, kookt het niet. Dat komt omdat de druk daar beneden zo hoog is.

In dit filmpje laten ze verschillende hete diepzeebronnen over de hele wereld zien, en ook met de verschillende dieren die hierbij leven, zoals mosselen en krabben.

Koude Diepzeebronnen

Koude Diepzeebronnen, ook wel cold seeps genoemd, ontstaan ook door scheuren in de zeebodem. Maar hier heeft het water dat omhoog komt dezelfde temperatuur als het omringende water (ongeveer 2 graden Celcius)

Deze video laat allerlei koude diepzeebronnen van over de hele wereld zien en de dieren die daar vaak leven, zoals kokerwormen.

De Nautilus

Hier zie je de Nautilus. Deze inktvissen ‘zwemmen’ door water op te zuigen en weer uit te blazen. Zo kunnen ze zich gemakkelijk door het water bewegen en ook heel goed stil blijven hangen.

Het walviskarkas

Wanneer een walvis dood gaat, zakt het lichaam naar de zeebodem. Eerst wordt al het vlees en het andere zachte weefsel van de walvis opgegeten, bijvoorbeeld door haaien en krabben. Wanneer het skelet kaal gegeten is, zijn er bacteriën en wormen die de botten opeten. In minder dan 10 jaar kan er niets meer van de walvis over zijn.

De Diepzeepissebed

Je bent vast wel eens een pissebed tegengekomen in de tuin, bijvoorbeeld als je een steen optilt. In de diepzee leven ook pissebedden, maar dan hele grote. Ze kunnen wel 30 cm lang worden, zoals je waarschijnlijk ook hebt gezien in het museum. In dit filmpje zie je een diepzeepissebed zwemmen en daarna rustig op de grond zitten.

De Dombo Octopus

In dit filmpje is de Dombo Octopus te zien. Zodra je hem ziet zwemmen, kun je vast wel raden waarom dit diertje is vernoemd naar het olifantje Dombo.

Diepzeevissen met grote tanden

Sommige diepzeevissen, zoals draakvissen, hebben hele grote tanden. Hierdoor zien ze er soms best wel een beetje eng uit.

De Franjehaai

Deze primitieve diepzeehaai ziet er haast een beetje buitenaards uit. Hij heeft ontzettend veel rijen met tanden, zoals ze in het filmpje laten zien. De Franjehaai (Frilled shark) dankt zijn naam aan de roze franjes die bij zijn kieuwspleten te zien zijn.