Lezing over het Molukse Grootpoothoen

Op zaterdag 28 juli om 19.30 uur geeft Kees Heij een lezing over het Molukse Grootpoothoen in Miramar. De lezing wordt gezamenlijk georganiseerd door Miramar en Taman Indonesia in Kallenkote. De datum van deze boeiende lezing valt samen met het door Taman Indonesia georganiseerde weekend met de naam Silent Forest, over bedreigde vogels in Indonesië.

Aanleiding voor de lezing is de huidige tentoonstelling van de 27 schilderijen van Lies van der Mijn in het Zeemuseum. Deze schilderijen horen bij het prentenboek `De Maleo, een vreemde vogel`. De tentoonstelling loopt nog tot en met 31 oktober en er is nog een klein aantal boeken beschikbaar, zowel in het Nederlands als in het Indonesisch. ‘Het Molukse Grootpoothoen is een endemische vogel die alleen voorkomt op de Molukken,’ legt Heij uit. ‘Tijdens de lezing bespreek ik ook het leven van de mensen in de desa Kailolo en de desa Haruku op het eiland Haruku. Daarnaast bezoeken we andere eilanden waar het hoen voorkomt.’

De Rotterdamse bioloog dr. Kees Heij leefde in 1994-1996 letterlijk tussen de grootpoothoenders op het eiland Haruku en bestudeerde bijna 20 jaar hun biologie. Hij publiceerde er een reeks wetenschappelijke artikelen over en er verscheen een boek in de Indonesische taal. Om de lokale eilandbevolking bewust te maken van de bijzondere leefwijze van het Molukse grootpoothoen en ter bescherming van de kwetsbare vogel en de legplaatsen, richt Kees Heij zich nu op de jeugd. Het prentenboek werd in augustus 2013 door de twee auteurs gratis verspreid op een basisschool op Haruku, gelegen vlak naast het belangrijkste momoa-legveld.

De kosten voor de lezing bedragen €7,50 en aanmelden kan door te mailen naar info@miramar-zeemuseum.nl