[LEZING] Neushoorns en Reuzenherten uit de Noordzee en Mammoeten uit Nijensleek

Miramar Zeemuseum en het OERmuseum organiseren gezamenlijk een lezing door Dick Mol en Bas van Geel

Plaats en tijd: Zeemuseum Miramar, Vledderweg 25 te Vledder, op woensdag 30 januari 2019 om 19.30 uur.
De entree bedraagt  € 10,00 (incl. pauzedrankje). In verband met de beperkte
ruimte is reserveren noodzakelijk via e-mail: reserveren@schultehuus.nl of via tel. nr. 0521-594811

De zuidelijke bocht van de Noordzee tussen de Britse Eilanden en het vaste land van Europa is een ware schatkamer voor ijstijdpaleontologie en archeologie. Ooit was dit deel van het noordelijk halfrond droog land en werd het bewoond door een ijstijdfauna: er graasden mammoeten, neushoorns, steppewisenten, reuzenherten en ook leeuwen en hyena’s. Een fauna die nu verdwenen is. Dick Mol neemt het publiek mee de Noordzee op een ware expeditie. Dik Mol is amateur-paleontoloog, die wereldwijde bekendheid geniet.

Om meer te weten te komen over het landschap en de planten die voorkwamen tijdens de laatste ijstijd bestudeert Bas van Geel fossiel stuifmeel, zaden en andere herkenbare plantenresten. Een nieuwe ontwikkeling in het onderzoek betreft goed bewaard gebleven stuifmeel opgeslagen in plooien in de kiezen van reuzenherten en andere grote grazers. Bas van Geel zal in zijn lezing ook ingaan op de grote veranderingen die zijn opgetreden aan het eind van de laatste ijstijd en de dramatische gevolgen voor uitgestorven grote zoogdieren zoals mammoeten en reuzenherten.