[LEZING] Het beekdal van de Vledder Aa

Een tipje van de archeologische sluiter opgelicht.

Het OERmuseum organiseert een lezing door Ronald Popken over prehistorische bewoning van het brongebied van de Vledder Aa.

Plaats en tijd: Schultehuis aan de Brink 7 te Diever, op donderdag 14 maart om 19.30 uur.
De entree bedraagt  € 5,00 (incl. pauzedrankje). In verband met de beperkte ruimte is reserveren noodzakelijk via e-mail
reserveren@schultehuus.nl of via tel. nr. 0521-594811

Het Nationale Park Drents-Friese Wold hoort tot de grootste natuurgebieden van Nederland. Midden in dat 6.200 ha grote gebied ligt het brongebied van de Vledder Aa. In de loop van de 20ste eeuw is dit gebied ingrijpend veranderd. Heidevelden werden ontgonnen tot landbouwgrond of werden bebost ten behoeve van de houtproductie. Hierbij werd de Vledder Aa “genormaliseerd”. Vanaf het jaar 2000 wordt geprobeerd om dit mooie gebied weer iets terug te geven van zijn oude glorie en de kronkelende loop van de Vledder Aa te herstellen.

Het stroomdal van de Vledder Aa is duizenden jaren een aantrekkelijke plaats geweest om te wonen en te jagen. Dat blijkt wel uit de vele archeologische vondsten die daar zijn verzameld. Veel vondsten stammen van een grote dekzandrug ten noorden van de Rijkmanshoeve op de oostelijke flank van het beekdal. Bij de beekherstelwerkzaamheden zijn opnieuw archeologische vondsten verzameld waarvan sommige teruggaan tot bewoning aan het einde van de laatste ijstijd.

Amateur archeoloog Ronald Popken heeft zelf honderden vondsten gedaan. Hij zal een en ander toelichten en aangeven wanneer bewoning plaats heeft gevonden en waarom dit landschap zo aantrekkelijk was voor bewoning.