Donateursavond met lezing over Dubois

Donateursavond met lezing over: Eugene Dubois

U wordt ontvangen in ons museum met koffie en wat lekkers. Voor of na de lezing kunt u ons vernieuwde museum bezoeken en tevens de expositie O’Hanlons Rariteiten bekijken.

Graven in verleden en heden: De Dubois expeditie en hoe het er nu aan toe gaat.

De paleontoloog Dr. Paul Albers neemt ons mee op expeditie naar Java. Hij vertelt het onderstaande verhaal over de Nederlandse wetenschapper Eugene Dubois (1858-1940) die tijdens zijn opgravingen in Trinil, Java, rond 1890 resten van de eerste rechtoplopende mens Pithecanthropus erectus ontdekte. Niet alleen verzamelde hij deze vroege menselijke resten maar ook allerlei andere dierlijke resten zoals neushoorns, olifanten, herten, apen en tapirs.

Eugène Dubois is nog altijd “hot” getuige de stukken die recent nog over hem verschenen in Trouw en Bionieuws. Paul Albers is vooraanstaand kenner van Eugène Dubois en verhaalt aan de hand van originele foto’s en geschriften uit de Dubois-archieven van Naturalis over de omstandigheden waaronder Eugène Dubois zijn Javamens opgroef aan het eind van de ijzeren eeuw. Hij contrasteert dat na de pauze met recente opgravingen op de Filippijnen waaraan hij zelf heeft deelgenomen.