Lezing Bram Langeveld: De Reuzenalk

Let op.

Helaas is de lezing van Bram Langeveld wegens gebrek aan belangstelling geannuleerd

Op woensdag 5 juli geeft onderzoeker Bram Langeveld een lezing over de uitgestorven reuzenalk in Miramar Zeemuseum te Vledder. De lezing duurt van 20.00 tot 22.00 uur en de kosten zijn € 6,50 inclusief een kopje koffie.

De reuzenalk Alca impennis (Linnaeus, 1758) werd ook wel de ‘pinguïn van het noordelijk halfrond’ genoemd, en kwam voor in de hele noordelijke Atlantische oceaan. Net als pinguïns kon hij niet vliegen en was hij het best in zijn element in het water. Uit een skelet dat in Velsen werd opgegraven, weten we dat de reuzenalk in de Romeinse tijd ook af en toe in Nederland voorkwam. Ook zijn er botten gevonden in het opgespoten zand van de Maasvlakte bij Rotterdam. De reuzenalk is door de jacht uitgeroeid. Het was een gracieuze zwemmer, maar kon op het land slecht uit de voeten. Het was daardoor een gemakkelijk prooi voor zeevaarders, pelsjagers en jagers die het te doen was om de veren, die zeer gewild waren bij hoedenmakers. De laatste twee reuzenalken werden op 3 juni 1844 doodgeslagen op Eldey, een eilandje aan de zuidwestpunt van IJsland.

Bram Langeveld (HetNatuurhistorisch Rotterdam) zal u meenemen in de intrigerende wereld van de reuzenalk. Een prachtige vogel die helaas net zoals de Dodo uitgestorven is maar waar nog prachtige verhalen over te vertellen zijn.

U kunt zich via onze website aanmelden voor deze lezing of even te bellen met het museum op 0521-381300.